Nyheter och reportage

Frälsningsarmén anfaller på två fronter

Många förknippar Frälsningsarmén med goa pensionärer med Stridsropet, julgrytor och strängmusik på torget. Det är dags att komplettera den bilden. Under 2019 har unga med samma uniform och hög kompetens angripit samhällets värsta förljugenhet och misär bakom fina fasader. I vårt första reportage berättade vi om filmen Safe Havens och angreppet på människohandeln i Europa och Sverige. I vårt nya reportage skildrar vi en djärv diakonal satsning – sjösättningen av en unik vårdkedja som tar sikte på hela landet.

Frälsningsarmén inviger en hoppets
fyrbåk nära Värtahamnen

Socialborgarråd Jan Jönsson och Frälsningsarméns ledare Clive Adams. Foto: Jonas Nimmersjö

Den 27 september flödar solskenet när vi passerar färjorna i Värtahamnen på vår väg till Frälsningsarméns Halvvägshus i Ropsten. När vi får syn på det ståtliga huset hör vi också hur hornmusiken spelar på avstånd. Väl framme vajar de blåröda fanorna med ”blod och eld”, den röda mattan är utrullad och vi får njuta av kaffe och förplägnad – allt till ackompanjemang av andlig hornmusik.

Första talare på röda mattan är Jan Jönsson, Stockholms socialborgarråd. Han ger en snabb återblick på socialvården under hundra år och använder sedan starka ord om sina förväntningar på den nya vårdmodell som nu introduceras i Sverige. Ledaren för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland, Clive Adams, kliver fram och låter profeten Jesaja tolka visionen bakom de 40 nyrenoverade lägenheterna vi har framför oss: Herren har sänt mig att frambära glädjebud till de betryckta … att förkunna frihet för de fångna, befrielse för de fjättrade och förkunna ett nådens år från Herren …

En vårdkedja med lyckade förebilder i Europa

Per-Johan Fernström i mitten bland halvvägshusets team och ledare för Frälsningsarmén sociala arbete

De flesta som ska bo här är vuxna över 18 år som genomgått behandling för alkohol- och drogmissbruk. De stannar i minst ett halvt år, vid behov ända upp emot ett år. Per-Johan Fernström är chef för den nya vårdkedjan med sammanlagt 148 platser på olika håll i landet, bland annat välkända Kurön. Han säger: Att bli frisk från missbruk måste få ta tid. Vi ser att vårdens och samhällets insatser har för stora maskor i nätet där ingen tar ett samlat ansvar för en persons resa mot att bli frisk och komma i funktion. Det är det behovet vi vill fylla. Kan vi med Halvvägshuset hjälpa några procent av Stockholms 7500 hemlösa vore det fantastiskt.

Höjdpunkten närmar sig när socialborgarrådet och Frälsningsarméns ledare ska klippa banden. Hornmusiken stämmer upp en fanfar och vi sjunger alla med i Han har öppnat pärleporten. Sedan går vi in genom porten i små grupper med de anställda som ciceroner. Allt är nytt, fräscht och genomtänkt. Från vissa lägenheter är utsikten över vattnet och Lidingö betagande. Jag har arbetat på halvvägshus och lever mig in i hur det ska kännas att få flytta in efter ett brokigt liv då man gått vilse tidigt i livet. De fina rummen med självhushåll och stöd av kvalificerad personal är att förunnas en ny chans i livet. Därför tillönskar vi teamet och Frälsningsarmén välsignelse över den djärva satsningen med förebilder i Tjeckien och England. Läs mer

Historiens vingslag över Frälsningsarmén i Sundbyberg

Harry Månsus lämnar över arvet och verktygen på Frälsningsarmén i Sundbyberg.

Två veckor tidigare (14/9) invigdes en annan djärv länk i vårdkedjan. På Frälsningsarmén i Sundbyberg börjar tolvstegsgrupper i samarbete med den svenska delen av Celebrate Recovery. Det var därför Djupare Liv valde att förlägga Höstkonferensens andra dag till Sundbyberg. Under förmiddagen presenterades Celebrate Recovery – en syntes av AA:s tolv steg och Jesu bergspredikan (mer info: www.celebraterecovery.se).

På eftermiddagen höll jag mitt föredrag om de tolv stegens ursprung och lämnade samtidigt över ”arvet” och verktygen till nya bärare. Per Johan Fernström presenterade den nya Vårdkedjan utförligt och besvarade frågor. Det var mitt första möte med honom och jag påmindes starkt om bortgångne vännen Anders Carlberg och vårt spännande samarbete med Fryshuset.

Över mitt lilla liv kände jag historiens vingslag denna dag. Det var på ett AA-konvent i Frälsningsarméns lokaler på Östermalm (mars 2011) som jag gjorde en märklig upptäckt. På norska Stridsropet ser jag ordet Recovery med braskande bokstäver över hela framsidan. Jag hade besökt ursprunget i Kalifornien, men nu insåg jag att Celebrate Recovery fått ett litet brohuvud på västkusten i Norge. Jag inbjöd teamet därifrån till Djupare Liv-konferensen 2012 och sedan dess har Torbjörn Freij varit det växande nätverkets svenska ”språkrör”. Elisabeth Söderström blir, efter många år på Kurön, ledare för CR-arbetet mm på kåren i Sundbyberg – alldeles intill pendeltågsstationen.

God Jord – fröet till en ny Jesusrörelse?

Johannes Widlund presenterar God Jord i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

Kring årsskiftet börjar det dyka upp notiser om en ny Jesus-centrerad miljörörelse som heter God Jord – kristna för miljö och rättvisa. Initiativtagare och ”språkrör” är Johannes Widlund (27 år) och rörelsen tycks få luft under vingarna direkt. På kort tid har God Jord fått 250 medlemmar och 1.500 sympatisörer på Facebook. Artiklar har dykt upp bland annat i Dagen, Sändaren och Kyrkans Tidning Det har bildats lokalgrupper i Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala. God Jord har fått plats i Sveriges Kristna Råds referensgrupp för klimat och miljö.

På sociala medier upptäcker jag att Johannes ska hålla föredrag om rörelsen efter kyrkkaffet i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Jag åker dit. Johannes är pingstvän, student, artist och avspänd miljökämpe. Det är lätt att lyssna och språket bygger broar mellan miljöengagemang och väckelsefromhet. Efteråt frågar jag om han vill medverka vid vår konferens 13-14/9, då visionen är att ge stafettpinnen till nästa generation? Han lovar direkt, men vill i utbyte att jag ställer upp på en längre intervju om Shalom Jord och miljöväckelsen på 80-talet vid deras konferens redan i mars.

När jag kliver in på God Jord-konferensen söder om Stockholm inser jag genast – detta är inte bara ”nästa generation”, detta är två generationer ner i ålder. Majoriteten av deltagarna är 20-25 år och Johannes själv som intervjuar mig är ett halvt sekel yngre än mig. Ändå finns det ett säreget släktskap mellan eventet och de stora Jesuskonferenserna på 70-talet, där jag som ny i Sverige fick medverka som bibellärare och ”livsstilsprofet”.

Jag valde att vara med på ett seminarium där Karin Olofsdotter med bibeln i hand talade om ekoteologi. Återigen slår det mig hur ivrigt dessa ungdomar slår upp det ena bibelstället efter det andra, medan Karin förklarar tankegången och vissa hebreiska nyckelord. Jag tror inte det är sedan 70-talet jag sett en grupp unga leta efter bibeltexter med en sådan förväntan? Jag börjar undra om detta är fröet till en ny ”Jesusrörelse” där jordnära efterföljelse står högt i kurs?

Karin Olofsdotter är studentpastor i Lund och aktiv inom miljörörelsen God Jord.

För mig är det rörande att se Karin agera i detta sammanhang. Jag har följt henne ända sedan hon ung och hängiven dök upp på Bibelinstitutet i Bromma. Hon har varit vår pastor i Järfälla, då hon höll meditationer vid scoutbålen, inspirerade till ”matlag” för hållbarhet och tog alla åldrar på pilgrimsfärder till fjällen. Hon hade just avslutat samma akademiska karriär i Schweiz som oss andra, när hon höll oförglömliga ”kosmiska” bibelstudier med församlingen på Joutenheimens sluttningar. Det känns fint att hon bevarat ”tonen” när hon talar till ungdomarna på konferens 2019. Jag frågar henne:

** Varför tackade du JA till att ingå i styrelsen för God Jord?

Jag tror att jag väntat på något som God Jord sen jag var mycket ung. Det kändes så riktigt att det kom just nu. Det finns en längtan efter en kristen tolkningsmodell för miljöengagemanget bland unga människor. Jag tycker att det är jättebra att God Jord har sin främsta hemvist bland unga och det är viktigt att det är de unga vuxna som leder och drar, även om naturligtvis alla av god vilja är välkomna. Nu är jag ju inte någon ungdom själv men bidrar kanske med lite historia bakåt då jag varit engagerad för miljön hela mitt liv.

** Vad är dina farhågor, förhoppningar och drömmar om God Jord framöver?

​En farhåga är att styret skulle tas över av en massa medelålders och äldre, lite desillusionerade miljörävar. Inte för många gamlingar i styrelsen, påpekar jag inför valen. Min förhoppning är att vi ska kunna fortsätta att enas över tolkningar och traditioner för att göra det som är det allra viktigaste just nu; rädda Guds skapelse. Min dröm är att kyrkorna ska vakna upp inför allvaret i tillståndet på vår planet och att vi tillsammans ska hitta vägar ut ur egoismen och bekvämligheten som jag tror är det svåraste vi har att kämpa mot.

Jag ber också Johannes beskriva God Jord och sina förhoppningar inför framtiden:

** Vi är en bred rörelse där det finns olika åsikter om en otrolig mängd hållbarhetsfrågor. Allt från kärnkraft, kapitalism, småskalighet till teologiska frågor om huruvida jorden skall förnyas eller bli helt ny, osv. Gott så! Det God Jord vill bli kända för är inte en fullständig enhet i åsikter, men alltid respektfulla dialoger och en anda av att vilja förstå varandra och hjälpa varandra att bättre ära Gud genom hur vi lever våra liv.

** Mina förhoppningar inför hösten och nästa år är en kyrka som hittar glädjen i ett uppoffrande kärleksfullt liv. Härlig helgelse som med nåden som fundament smittar av sig i församlingar och ut i hela samhället. En kyrka som är ett ljus för en värld alltför fokuserad vid dystopier snarare än vardagliga visioner som doftar hopp!

På bilden figurerar konferensens ”veteraner” med Johannes Widlund. Både Karin Olofsdotter och Lennart Renöfelt, ”språkrör” för Equmeniakyrkans uppmärksammade Klimatfasta-aktion, tillhör God Jords styrelse. Fotograf: Sandra Peterson

Blod och eld – Frälsningsarmén tar strid mot människohandeln

Profetisk diakoni (del 2)

Det tillhör inte vanligheten att en kyrka inbjuder till filmvisning på en stor biograf mitt i Stockholm. Vi är närmare 200 som minglar med kaffe och frallor i händerna i foajen. Det talas engelska, holländska, finska, norska, danska och flera östeuropeiska språk omkring oss. Väldigt många begär hörlurar på väg in i salongen för att kunna följa panelsamtalet på svenska direkt efter filmen.

Den starka och välgjorda filmen Safe Havens (55 min) ger oss skakande och sorgliga inblickar i den cyniska människohandeln i Sverige, Holland, England och inte minst i utsatta östeuropeiska länderna. Samtidigt är filmen starkt berörande när den speglar Frälsningsarméns närvaro och insatser bland offren och vi får lyssna till offrens drömmar. Ciceron på samtliga platser i Europa är den svenska juristen Madeleine Sundell, ledare i ett stort EU-projekt med namnet Restoring Broken Dreams – tillsammans med Frälsningsarmén i 28 länder.

 

Foto: Jonas Nimmersjö

Panel med profetisk genomlysning

Det finns ingen möjlighet att här ge rättvisa åt paneldeltagarnas rika fakta, erfarenheter och socialetiska patos. Jag räknar upp deras namn från vänster till höger och ger möjlighet att googla på dem:

 • Per-Anders Sunesson, Ambassadör mot Människohandel, Utrikesdepartementet
 • Lisa Hultin Knutas, Central samordnare mot Människohandel, Migrationsverket
 • Silvia Ingolfsdottir Åkermark, Advokat, Brottsbyrån
 • Simon Häggström, Kriminalinspektör, Nationella Operativa Avdelningen, Polismyndigheten
 • Fanny Ljungholm, Verksamhetsledare Safe Havens Stockholm, Frälsningsarmén
 • Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel i Sverige.

 

Vi erbjuds billiga tjänster – men till ett högt mänskligt pris

Madeleine och Silvia utanför EU-parlamentet.

Filmen ingår i ett flerårigt projekt som vill få Europas länder att sluta blunda för hur människor utnyttjas för sexuell och ekonomisk vinning. Filmen hade veckan innan samlat fullt hus på en biograf i Umeå och efter Stockholm står Göteborg och Almedalen på tur. I februari startade en annonskampanj i de 28 länderna som vill väcka uppmärksamhet kring den brutala verkligheten bakom människohandel och prostitution.

Annonserna varnar personer i riskzonen och deras anhöriga för att nappa på jobberbjudanden som låter för bra för att vara sanna. I andra ändan av kedjan vill kampanjen skärpa blicken hos oss konsumenter på tjänster som är orimligt billiga – vare sig det gäller jordgubbar på torget, städ- och byggfirmor, jordbruk, restauranger och massage.  Sistnämnda bransch bedriver ofta människohandel med sexuell exploatering och prostitution. Många som lyckas ta sig ur det moderna slaveriet tar sin tillflykt till Frälsningsarméns skyddade boenden.

Helsingborg visar vägen – i Almedalen

Emma Cotterill
Foto: Jonas Nimmersjö

I Frälsningsarméns tält vid hamnen i Visby presenterade härom året en panel den uppmärksammade Helsingborgsmodellen, ett samarbete med Polisen, Socialtjänsten, flera hotellkedjor och Frälsningsarmén i nätverket ”Helsingborg mot människohandel”. Deras vision är både att försvåra sexköpen och att hjälpa offren. Emma Cotterill, jurist och verksamhetsansvarig för socialt arbete på Frälsningarmén, är initiativtagare till Helsingborgsmodellen och betonar det lokala perspektivet:

– Vi behöver få en mänsklig koppling till ärendena på hemmaplan för att inse att problematiken inte bara är global, utan rör vår stad och vårt ansvar. Även utanför storstäderna ser vi att människohandeln pågår. Hon betonar att samarbetet mellan olika kompetenser är nödvändig för att lösa problemen, inte minst samarbetet med Polisen är ovärderligt. De är nyckeln till att våra förövare faktiskt får betala i olika typer av straff. Tillsammans kan vi strypa efterfrågan på alla dessa tjänster.

 

Madeleine Sundell – en jurist med världens orättvisor på agendan

Foto: Jonas Nimmersjö

Jag har intresserat mig för profetisk diakoni och skrev nyligen ett reportage om Anna Ardins bokrelease (se längre ner). Därför såg jag fram emot att få träffa diakonala eldsjälar från olika samfund under minglet, men hittade inte en enda jag kände igen – frånsett några som jag sett på bild i Stridsropet (Frälsningsarméns tidning). Hur i all världen kan en så stark och angelägen företeelse ha gått under min och många andras radar?

Madeleine Sundell var ciceron genom hela filmen och moderator vid den efterföljande panelen. Hon blev utsedd till Årets unga juristalumn (2011) av Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet med motiveringen: Med juridiken som instrument kämpar hon mot sociala orättvisor och är en röst för de svaga i samhället. Hon använder sin juristutbildning och sitt engagemang för att konkret och långsiktigt förbättra barns rättigheter på ett sätt som få jurister gör… Hon är en inspirationskälla för andra jurister att använda sin juristutbildning som ett sätt att förändra världen – inte bara förvalta den.

Resten är hisnande historia – googla gärna på hennes namn.

 

Harry kommenterar

Under panelen – precis som vid den tidigare bokreleasen – hade jag en inre dialog med portalgestalten för den profetiska diakonin som levde för 2700 år sedan. Jag drabbades själv som ung teologiestudent av profeten Amos radikala socialetiska budskap. Precis som panelsamtalet kastade Amos ett obarmhärtigt ljus över det cyniska utnyttjandet av de svaga och nedtystade i det forna Israel – inte minst kvinnor som utnyttjades.

När Amos framförde budskapet vid en av de stora religiösa högtiderna i Betel blev det frontalkollision med den prästerliga teologin. Det kanske inte var så lätt att höra när ”Lejonet ryter” och Gud talar bland smattrande trumpeter i den högljudda lovsången? Men håller man vakt vid elden hela natten under den tysta stjärnhimlen och är herde för de vettskrämda fåren, då hör man lejonen tydligt och vet att det är allvar å färde. Jag lämnar sista ordet till Amos när han med sin svetslåga å Guds och utsatta människors vägnar sätter sitt liv på spel:

– Jag avskyr era fester, jag hatar dem, jag står inte ut med era högtider …
Låt mig slippa dina psalmer, jag vill inte höra ditt strängaspel!
Men låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!
(Amosboken 5:21-24)

 

Sinnesrons största eldhärd flammar i Gävle

Här säger Jan-Erik Isaksson, kyrkoherde och nykter alkoholist, farväl efter en legendarisk livsgärning bland tolvstegsfolket i mer än 25 år. Foto: Lennart Thorsell

 

Genom media får man lätt intrycket att det mesta händer i Stockholm. Men enligt en rikstäckande undersökning (2013) samlades långt fler till sinnesromässor och recovery i Gävle-regionen än vid alla sinnesro-, Allhelgona- och Katarinamässor tillsammans i Stockholm (om man tar hänsyn till folkmängden). Faktum är att Norrlandskusten då intog den absoluta täten med långt fler deltagare i sinnesrogudstjänster än i hela det tättbefolkade Sverige söder om Stockholm.

 

Gävles mest kända alkoholist – en sinnesro-ikon

Jan-Erik Isaksson, kyrkoherde och nykter alkoholist, brukar med glimten i ögat presentera sig som Gävles mest kända alkoholist. Han blev tidigt etisk rådgivare på behandlingshem och har haft över två tusen ”femtestegssamtal” med tillfrisknande missbrukare, ett svårslaget rekord bland präster i Sverige. Kort efter starten i Bromma inbjöd han till sinnesromässor i Staffans kyrka i Gävle. Även här är det fråga om ett mycket svårslaget rekord med 150-300 deltagare – någon gång över 500!

När bönelapparna i korgen läses upp får vi en inblick i nöden, tacksamheten och andligheten bakom fasaderna i det svenska folkdjupet. Foto: Peder Andersson

Jag har själv starka intryck från dessa sinnesromässor när jag hade förmånen att tala och samarbeta med Jan-Erik. Det var gripande att höra angelägna böneämnen läsas upp i 20-25 minuter. Det var inget fromt bönespråk, utan rop på hjälp och uttryck för tacksamhet när Gud gripit in bakom fasaderna i en vanlig svensk stad. Jag minns också glädjen och draget när solister och ”husbandet” stämde upp. Här fick man umgås med Gud i svängig dansbandsstil. För att inte tala om ”Spontankören”, när alla som ville fick komma fram och sjunga till proffsigt komp av bandet. Då var det fest och lysande ansikten – ungefär som när den förlorade sonen kom hem i en av Jesu liknelseberättelser. Jag greps också av den förväntan som lyste ur hundratals ansikten när de tog emot nattvarden och många smordes med olja i pannan (ett inslag från Tomasmässan i Finland).

 

Ninna Edgardh har dokumenterat den unika livsgärningen

Ninna Edgardh är professor i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet med gudstjänstlivets förnyelse som en av sina specialiteter. Hon är också präst i Svenska Kyrkan och ledde under några år ett uppmärksammat experiment med sinnesrogudstjänsten som huvudgudstjänst varje söndag i Sala Backe kyrka. Med stark inlevelse beskriver hon försöket och vad det kunna betyda för gudstjänstlivets förnyelse i Svenska Kyrkan (Vägar till befrielse, 2015). När det gäller att skildra innehåll och atmosfär i en sinnesrogudstjänst spelar Ninna Edgardh och själavårdaren Larsåke W Persson i en högre division än oss andra.

Det visar Ninna inte minst i den viktiga intervjuartikeln där Jan-Erik Isaksson speglar sina erfarenheter som en av tolvstegsfolket och som ledare för Sveriges mest välbesökta sinnesrogudstjänster under ett kvarts sekel. Nu när Jan-Erik satt punkt för denna unika livsgärning känner vi stor tacksamhet till honom och Ninna för att de gett oss arvet som kan inspirera och vägleda kommande generationer.

Läs mer…

 

 

Andrum Brynäs firar 20 år

Ledare från Andrum Brynäs-teamet (från vänster): Rickard Borgenback (Svenska Kyrkan), Eva Stibe, Per-Erik Lindberg och Lennart Thorsell.

Här har marschallerna tänts i mer än 20 år och välkomnat tusentals Gävlebor.

Från mitten av 90-talet fylldes många kristna tidningar med reportage om Brommadialogens sinnesrogudstjänster, ”Själavårdsskolan” på Kungsholmen och recovery-grupper i flera Stockholmskyrkor. De skrev också om Keith Millers två besök i Stockholm och några större städer då hans ”klassiker” kom ut på svenska, Steg in i livet – tolvstegsprogrammet som modell för andligt växande (i tre upplagor). Boken uppskattades av tolvstegsfolket och många använde den, speciellt i arbetet med stegen 4-5.

Det var då jag började höra rykten från Gävle om tre av våra studenter från Betelseminariet som var pastorer och ledare där: Margaretha Rudén, Lennart Thorsell och Per-Erik Lindberg. När jag senare fick chansen att medverka i Andrum Brynäs insåg jag att här händer mer än i Bromma och Stockholm (om man tar hänsyn till folkmängden). Ibland kunde jag hålla mitt föredrag i den rymliga och mysiga Café-våningen, men flera gånger måste jag och andra föreläsare flytta upp i kyrkolokalen för att få plats för ett par hundra åhörare.

Det var ett helt team av hängivna medarbetare som engagerade sig i dialogarbetet, inte minst som ledare i de grupper som möttes direkt efter föredragen. En viktig resursperson i teamet under många år är Eva Stibe som själv skrivit två böcker om hur de tolv stegen kan hjälpa oss ”normalstörda” i olika livssituationer. Vi tackar henne för den fina speglingen av de tjugo åren och mot slutet nämns hennes böcker.

Läs mer…

 

Ska diakonerna ta ton och bli profetiska?

 

 

Det finns en inställning att diakonerna är bra på att ta hand om problemfallen, ofta i tysthet. De är kyrkans förlängda arm in i utsatthet, missbruk och dolt lidande. Både församlingen och samhället är tacksamma för deras insats. De har samma förtroende som Frälsningsarmén alltid haft med sina puttrande grytor i vinterkölden.

Men vad händer om ”grytorna” och gitarrerna kompletteras med megafoner som ropar ut vad diakonerna hört och sett bland samhällets marginaliserade (Jesu minsta) – i kyrkoråd, församlingsmöten och ute på torgen? Det är detta den nya boken Politisk och profetisk diakoni handlar om.

 

Utsiktspunkten avgör vad vi ser

Det tillhör inte vanligheten att en kyrka är fullsatt vid en bokrelease, allra minst när en nykläckt diakon är författare. Andreaskyrkan på Söder är Anna Ardins andliga hem idag, men hon talar med stor värme om sina många år i Vårdklockans kyrka i Visby. Vi speglade denna hoppets fyrbåk i vårt senaste reportage med sin profilerade diakon, utbildad på samma Diakonilinje i Bromma som Anna.

Anna har två utsiktspunkter som bidragit till att utmejsla visionen om en profetisk kyrka. Jag mötte henne på Socialforum mitt i City (nära Stadshuset) där hon är verksamhetsutvecklare. Den andra tjänsten är uppdraget att genomlysa och teckna en vision för Equmeniakyrkans diakonala uppdrag i framtiden. Hennes CV är omfattande för en 40-åring, med studieår i Uruguay, praktikperiod på ambassaden i Argentina, studier vid olika universitet i statsvetenskap och etnologi samt talrika uppdrag i kyrkor, politik och idéburna rörelser.

 

Medberoende är diakonins fälla – att bli ”städhjälp” och ”smörjmedel”

Vi lever mitt i illusionen att människor kan må bra i ett samhälle och på en jord som mår allt sämre. Även kyrkan erbjuder verktyg för sinnesro, recovery, wellbeing, retreater och pilgrimsvandringar. Men utan en profetisk helhetssyn kan dessa viktiga verktyg bidra till att dölja grundproblemet – genom att ta hand om offren utan att säga något om den samhällsutveckling som slår ut allt fler och tar struptag på planeten. Då urartar diakoni och själavård till att bli ”smörjmedel” så att maskineriet inte ska gnissla så illa och störa oss med allt hetare febersignaler från ett sjukt samhälle.

Det är på denna punkt Anna Ardins bok vill hjälpa oss. Hon är radikal, men inte aggressiv. Megafonen är inte hennes primära instrument. Precis som Martin Luther King talar hon om att först lyssna ödmjukt, att sedan gå in i en rak men respektfull dialog och – om detta misslyckas – använda megafonen i kyrkor, politikens högborgar och på gator och torg, precis som King gjorde. I boken finns stringenta bidrag av medförfattare med ett befrielseteologiskt patos, även om alla inte når upp till samma nivå.

 

Panelen speglar bokens utmaning och löfte

Joel Halldorf trodde inte att någon i panelen ville skriva ”profet” på sitt visitkort. Ändå är han själv besläktad med bibelns profeter genom sin skarpa tidsanalys som ledarskribent i Dagen, krönikör på Expressen och böcker som Gud – återkomsten. Precis som Halldorf navigerar Anna Ardin mellan engagemanget i kyrkan och livet på barrikaderna långt utanför. Det som berör mig och många andra är deras glödande tro att kyrkan behövs och kan göra en skillnad.

Omar Mustafa är välkänd muslim, född i Libanon 1985, som gjorde raketkarriär inom svensk socialdemokrati och kom ända in i partistyrelsen (2013). Men då anklagas han att som ordförande i Islamiska förbundet ha medverkat till att inbjuda antisemitiska och homofoba föreläsare, vilket ledde till hans dramatiska avgång. På nätet kan vi se hur många protesterar mot ”drevet” och mitt i skaran av muslimer, kristna socialdemokrater och andra står Anna Ardin, diakonklädd och med sin megafon i högsta hugg. Nu deltar Omar i hennes releasepanel som rektor för Ibn Rushd (muslimskt studieförbund). Sannolikt studsade åtskilliga till att han skulle medverka, men det rimmar oerhört väl med diakonins ledstjärna – Jesus och hans rörelse för tvåtusen år sedan. Inte minst den avspända dialogen mellan pingstvännen Halldorf och muslimen Mustafa är ett löfte för Sveriges utsatta stadsdelar som hotar att bli lika våldsdrabbade som på Jesu tid.

Magnus Bodin lärde jag känna och hade ett fint samarbete med när han var diakon på Fryshuset och i den välkända Fryshuskyrkan. Nu har han varit diakon på Kyrkokansliet och – precis som Ardin – arbetat fram Vägledning för diakonin inom Svenska Kyrkan. Han har gjort det i olika fokusgrupper i dialog med en referensgrupp på 50 resurspersoner, bland andra Anna Ardin (boken publiceras senare). Det finns många likheter och det är uppenbart att de två processerna berikat varandra. Det är inte bara Magnus Bodin som talar varmt om Ardins bok i Svenska Kyrkan, KG Hammar använder osedvanligt starka ord i sin baksidestext. Läs mer!

 

Harrys reflektion: Profetisk och prästerlig teologi

Under releasen hade jag en inre dialog med portalgestalten för den profetiska diakonin som levde för 2700 år sedan. Nere på kontinenten drabbades jag som ung student av Amos, Kings favoritprofet. På slätten utanför Jerusalem hörde han ”Lejonet” ryta som fick honom att med hast bryta upp och bege sig till årets stora religiösa högtid i Norra Rikets centralhelgedom i Betel. Där blev det frontalkollision med den prästerliga teologin.

Det är kanske inte så lätt att höra när Lejonet ryter bland smattrande trumpeter och mitt i den högljudda lovsången i templet? Men håller man elden vid liv hela natten under den tysta stjärnhimlen och är herde för de vettskrämda fåren, då hör man lejonen tydligt och vet att det är allvar å färde. Jag lämnar sista ordet till Amos när han framför budskapet och sätter sitt liv på spel:

– Jag avskyr era fester, jag hatar dem, jag står inte ut med era högtider …
Låt mig slippa dina psalmer, jag vill inte höra ditt strängaspel!
Men låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!
(Amosboken 5:21-24)

 

En hoppets fyrbåk har tänts i Visby

I Vårdklockans kyrka med magnifik utsikt över hamnen och havet började dirigenten Eric Ericsson sin lysande musikkarriär när hans pappa var pastor här. Men för åtta år sedan hotades församlingen av nedläggning och ljusen att släckas för gott. Idag lyser det åter i fönstren varje dag och Vårdklockans kyrka har blivit en inspirerande fyrbåk – inte minst för små kämpande församlingar.

I teamet finns pastorer (på deltid), en diakon, tolvstegare och flera musiker som är välkända långt utanför kyrkorna. Vid vår senaste konferens ansvarade teamet för en berörande sinnesrogudstjänst i Turebergskyrkan i Sollentuna. Samma förmiddag skildrade diakonen Lilian Edman den dramatiska utvecklingen i ett föredrag som gjorde starkt intryck på oss.

 

Sinnesroarbetet i Vårdklockans kyrka i Visby

Diakonen Lilian Edman har arbetat i Vårdklockans kyrka under hela den tid den lilla församlingen utvecklats till ett andligt hem och “växthus” för många.
Fotograf: Mikael Lindholm

Jag heter Lilian Edman och är diakon och har mitt vardagliga arbete i Vårdklockans kyrka i Visby.   Det är den kyrka som tidigare var Metodistkyrka, numer en del av Equmeniakyrkan, och som blivit känd genom att Equmeniakyrkan nationellt har många arrangemang i den under Almedalsveckan.

För åtta år sen var vi en liten församling som höll på att dö. Vi var få som var aktiva och få som gick på gudstjänster som i stort sätt var den enda verksamhet vi hade.

Vi frågade oss vem som kunde behöva våra lokaler? VI hyrde ut några kvällar i veckan till körer som repade i kyrkan.  Även några ”självhjälpsgrupper” hyrde in sig, AA och familjeklubbar var de första. Vi hyrde också ut församlingsvåningen till en liten butik. Vi behövde ju inte lokalerna??

Men så började vi aktivt söka kontakt med våra själavårdande hyresgäster. Vi lärde känna några av människorna i tolvstegsfolket. I församlingen startades en studiecirkel i ”Tolv steg för vanliga människor ” efter en bok av Eva Stibe. Vi gamla församlingsmedlemmar försökte sätta oss in i vad det handlade om. Detta gav oss inte bara nya vänner och så småningom nya medlemmar utan rentav en ny start och i och med det nya insikter om vad det är och kan vara – att vara kyrka.

 

Vi hittade en sinnesro-ton som genomsyrar alla våra möten

Idag har vi en stor verksamhet med det vi nu kallar ”Sinnesroarbete”. VI var tvungna att säga upp kontraktet med butiken, när vi nu själva behövde alla våra lokaler. En del av mitt arbete idag handlar om att koordinera vem som ska vara var i kyrkan och vid vilken tid, för att undvika kollisioner.  Det händer något nästan jämt.

 

Idag betyder sinnesroarbete för oss:

Sinnesrogudstjänst 1 g/månad, där delandet av den som varit med om en livsförvandling står i fokus, tillsammans med musik som framförs av egna eller gästande musiker.  Ljuständning, bönelappar och ”korset i pannan”, en symbol för förlåtelse och befrielse.  Fika efteråt är en fin plats av gemenskap.

Andrum varje tisdagmorgon. En andakt av delande. runt ljusbäraren följd av frukost som alltid samlar 15-20 personer. Här delar vi livets glädje och sorg, i förtroende kan vi tända ljus för varandra och för fysisk och mental ohälsa. För glädje över nya barnbarn eller sorg över döda vänner. Vi delar livet.

Ann-Christine Lindholm är pastor, fängelsepastor och retreatledare – bland annat för kvinnliga interner. Fotograf: Mikael Lindholm

Vardagsmässa 2-3 torsdagkvällar i månaden.  En enkel och fin stund med nattvard.

Steggudstjänst en söndagskväll per månad då undervisning står i fokus och ämnet är stegen i tolvstegsprogrammet.  Pastor predikar och erfarna tolvstegare delar. Ljuständning, bönelappar och stenar, som en symbol för bördor som lämnas på altaret. Stillhetsövning och fem minuters tyst meditation. Allt inramat av några få psalmer, avskalat och enkelt. Vi ber Sinnesrobönen.

Självhjälpsgrupper/ Samtalsgrupper med ledare i olika former.  Traditionella AA – möten fortsätter hyra in sig och/ eller andra grupper för andra beroenden. VI har också samtalsgrupper om olika teman som en ledare leder. Vi har bl.a. i vår kyrka en beroendeterapeut.

Meditation. En gång i veckan erbjuds tid för meditation, enkel och vägledd, av erfarna ledare.

Enskilda samtal/själavård erbjuder vi också, vilket utnyttjas till och från.

Vanlig söndagsgudstjänst hos oss har inslag av sinnesrogudstjänsten för att alla ska känna sig hemma. Det som går igen är ljuständning, bönelappar och Sinnesrobönen.

 

Vi vill inte ha två församlingar i Vårdklockans kyrka

Vi har flutit med i en våg, som vi inte har styrt eller värkt fram, den har kommit till oss. Men vi öppnade dörrarna.

Vi har några deviser som vi jobbar efter, som givetvis har präglat det som hänt.

 1. ” Alla är välkomna, om du är gammalfrom, nynykter, eller knappt nykter, eller med någon helt annan bakgrund. Du behöver inte bekänna dig som troende för att vara en i gemenskapen. Dina tankar och upplevelser är lika intressanta för oss.”
 2. Även hundar är välkomna. VI har förstått att det inte bara är synskadade som behöver ledarhundar, på samma sätt kan det vara vid andra funktionsvariationer. Eller så är den helt enkelt vår bästa vän, hunden alltså.
 3. Alla har vi begåvningar, erfarenheter och behov. Vi vill vara en kyrka med livet, såsom det är, i centrum.
 4. Det är väldigt viktigt för oss att alla får ge det de kan och få det de behöver.
 5. Vi lyssnar på idéer från alla våra medlemmar och vänner och försöker realisera det som går.

 

Från präktighetskultur till ärlighetskultur

Vi har alla mycket att lära från människor som varit vid vägs ände, upplevt en vändning och fått ett nytt liv.  Detta smittar av sig på alla våra medlemmar.

Tomas Boström har varit pastor och viktig för musiklivet i Vårdklockans kyrka under hela förnyelseprocessen. Han är ju en välkänd sångare, låtskrivare och skribent på riksplanet. Lyssna gärna på några av hans finstämda sånger med själavårds-ton på: www.vardklockanskyrka.se
Fotograf: Mikael Lindholm

Idag är Sinnesroarbetet ett av våra, kanske det största, men ändå ett av våra arbeten. Vi har ett kulturarbete, med klubb, konserter och utställningar.  Vi har studiegrupper i olika ämnen till och från, ibland kör.  Vi har arbetsgrupper för marktjänsten i kyrkan.  Vi har ett gott rykte i stan att vi är kyrkan med högt i tak. Till oss kan man vända sig i många olika situationer, vi är en gemenskap på väg mitt i det pulserande livet. Eller som vi sjunger i varje gudstjänst, med Tomas Boströms finstämda ord:

Så tänder vi stilla ett fladdrande ljus, vår bön formuleras i ord.

Vår tveksamma vandring är vägen till Gud, till tillit och tro som är god.

Vårdklockans kyrka har ett nationellt uppdrag att inspirera till ett fördjupat sinnesroarbete och välkomnar studiebesök, se närmare   www.vardklockanskyrka.se

 

Harrys kommentar: Ett viktigt komplement

Jag hade förmånen att uppleva och ibland medverka i sinnesrogudstjänsterna enligt ”Visby-modellen” i S:t Paulskyrkan i Stockholm. Det var eldsjälen Pelle S som tog dem till fastlandet och fyllde kyrkan fram till dess den såldes till Stadsmissionen. Tyngdpunkten i denna ofta berörande gudstjänst ligger på Från hjärta till hjärta, dvs en längre delning som är förberedd och sedan flera spontana delningar. Gudstjänsten ligger därmed betydligt närmare ett tolvstegsmöte än den form av sinnesrogudstjänst som spritt sig i Sverige och Norden.

Det är sällan man får höra ett sådant sug från ett dragspel som när musikern Patrik Silvereke från Gotland spelade sin egen komposition Tango vid sinnesrogudstjänsten i Sollentuna.

Jag ser dessa gudstjänster som ett viktigt komplement, men anser det olyckligt om de skulle ersätta den gängse sinnesrogudstjänsten som är ett möte mellan tolvstegsfolket och kyrkan. Här saknas nämligen viktiga bidrag från kyrkan värld: bibeltexter, predikan och nattvard. I S:t Paulskyrkan inskränkte sig pastorernas medverkan till att läsa förbönslappar, smörja dem som önskar med olja och att läsa välsignelsen mot slutet. Seden att smörja med olja i pannan kommer från Tomasmässan och blev tidigt en del i sinnesrogudstjänsterna i Staffans kyrka i Gävle under kyrkoherde Jan-Erik Isakssons ledning.

Det som gör Vårdklockans helhetsmodell till en utmaning för långt fler är att dessa sinnesrogudstjänster går hand i hand med Steggudstjänsterna. I dessa fördjupar pastorer de Tolv Stegens betydelse för både tolvstegare och alla oss andra. Ja, i Vårdklockans kyrka finns en hel pallett av Andrum, vardagsmässor och förmiddagsgudstjänster som genomsyras av en sinnesro-ton. Här är agendan för Vårdklockans sinnesrogudstjänst Läs mer