LP Exodus

Pingströrelsens driftiga och hängivna andlighet förenas i LP Exodus med Fryshusets professionella erfarenheter och mångåriga kompetens.

LP Exodus – i samarbete med Pingst

Nyhemsveckan i Mullsjö, Småland, samlar inemot 10.000 deltagare varje sommar.  I juni 2023 lanserades där en ny avhopparverksamhet från kriminella gäng – LP Exodus med bas i Pingströrelsens LP-verksamheten. Visionär ledare för projektet är Rene Lobos, själv kriminell under många år. Först fick han hjälp att hoppa av och sedan viktiga professionella erfarenheter under åren på Fryshuset i Stockholm.

René sabbar livets chans

Han hade en trasslig barndom och i skolan radade misslyckandena upp sig. Tidigt utvecklade han en självbild av att vara misslyckad. I hemmet var det strul och våld med en pappa som hade missbruksproblem och rörde sig i kriminella kretsar. Ändå ser René upp till sin pappa och vill leva nära honom och få hans bekräftelse. De blir kumpaner och ju mer han följer i sin pappas fotspår, desto mer sugs han in i mörkret och besannas självbilden att vara misslyckad, ja kanske ond.

På nätet kan man både läsa och lyssna till Renés ärliga skildringar av sin resa in i missbruk och Stockholms kriminella miljöer. Det är då han återser Erol Tümen, verksam inom avhopparenheten i Huddinge kommun. I korridoren på socialkontoret kramar Erol sin tidigare elev, som han hjälpte att bli behörig till gymnasiet. Men René valde en annan väg och kommer nu från ett fängelsestraff för ett rånförsök. Han missbrukar droger och är vid vägs ände:

Jag befann mig på en väldigt mörk plats när vi träffades igen och var så märkt man bara kan bli av livet. Jag hade förlorat livslusten och ville avsluta mitt liv. Såg till att hamna i situationer där människor kunde göra jobbet åt mig, och två gånger försökte jag själv ta mitt liv, men misslyckades. Jag kände mig som en stor förlorare.

René blir nu en av de första som får hjälp på Huddinge kommuns avhopparverksamhet. Men det går inte vägen den här gången heller – först måste mörkret bli ännu mörkare.

På Fryshuset får René luft under vingarna

I mars 2015 sitter René på Kronobergshäktet. Han är arg, aggressiv och pratar varken med intagna eller anställda. De enda han träffar är en präst och en uppsökare från Kriminalvården. Denne tipsar honom om Peter Svensson, klientcoach på avhopparverksamheten Passus på Fryshuset. Coachen är själv avhoppare från kriminalitet flera år tidigare.

Nu följer ett samarbete mellan Passus och avhopparverksamheten i Huddinge där René lyckades ändra sitt liv. Men att helt lämna ett liv med droger och kriminalitet är en kamp på liv och död. Först när René tar kontakt med Hillsong i Märsta och blir döpt där äger det definitiva genombrottet rum. René summerar i ett tacktal vad åren på Fryshuset betydde:

  Tack för vilka ni är, för vad ni står för, för vad ni gjort och gör dagligen inte bara för mig utan för så många andra. 2015 kom Peter Svensson och besökte mig på Kronobergshäktet – en vilsen, trasig, frustrerad, ilsken och hatisk version av mig. Han släppte mig aldrig efter den dagen.

– På Fryshuset möttes jag av er och ni har varit med på min resa. Puschat, investerat i mig, trott på mig, uppmuntrat, tröstat och bromsat mig (väldigt ofta). Men också fått mig att våga ta steg jag inte vågat ta innan. Prata om saker jag absolut inte velat prata om med någon. Jag vågade till slut ge dessa underbara människor en chans och ångrar inte en sekund av det.

– Under resans gång fick jag gå från klient till personal tillsammans med er fina kollegor: besökt anstalter, föreläst för kronprinsessan och kronprinsen (wow), stått på Dramaten och läst min poesi, presenterat PASSUS på TV4, SVT, poddar, tidningar och dokumentärer. Ni alla har varit en del i allt detta – ett stort tack! Fryshuset kommer alltid att finnas i mitt hjärta, även när jag nu går vidare. Älskar er.

Pingströrelsen känd för sina djärva initiativ

Föreståndaren Erik Edin poserar framför Nalen.

Erik Edin hade en tuff start i livet med svårt missbruk i fjorton år. När han blev frälst säger dottern Sonia att hon äntligen fick den pappa hon älskade. Pingströrelsens ledare Lewi Petrus hör Eriks starka vittnesbörd och anställer honom i Filadelfia för att arbeta med utslagna. Men Erik vet att omvändelsen inte är en ”quick fix” och att det behövs en längre uppbackning för att kunna lämna missbruket. Det leder först till köpet av Strandgården (i Rönninge, Stockholm) och senare slottet i Venngarn, Åsbrohemmet och Hällnäs, ett tidigare sanatorium. Även Nalenpalatset fylls med verksamhet. Tusentals missbrukare och deras familjer får ett nytt liv tack vare denna diakonala rörelse.

Inte heller i dag står pingstvännerna handfallna inför en av vår tids stora utmaningar – gängkriminaliteten som går hand i hand med tungt missbruk. Först lanseras pionjärprojektet HomeSthlm där LP-verksamheten och Frälsningsarmén krokar arm. Sedan tas ytterligare ett djärvt initiativ med samma målgrupper, nämligen LP-Exodus. Precis som en gång Erik Edin, så tillvaratas nu René Lobos och hustrun Danyellas dyrköpta erfarenheter, kompetens och unika personligheter. Här ger de själva en kort presentation av projektet: LP Exodus

Evangelistens glöd och avspändhet i teve-soffan

Rene Lobos är som klippt och skuren för Pingströrelsen. På sitt livs botten återvände han till sin kristna tro. Hans dop i Hillsong Märsta är en stark och livsförvandlande upplevelse. När jag hör honom predika på Home i Sundbyberg och ungdomens Revival Night (Livets Ord, Uppsala) associerar jag osökt till mitt möte med Luis Palau, Sydamerikas Billy Graham, då vi båda talade på en stor konferens. Och efter sin predikan inbjuder René till avgörelse och förbön – precis som i vilket tältmöte som helst.

Samtidigt förundras jag över hur avspänd och naturlig René är i teve-sofforna, t ex när han och Flavia Perez intervjuas av Malou (finns på nätet). Faktum är att få kristna profiler den senaste tiden figurerat så ofta i rutan som personerna i denna reportageserie. I vårt första längre samtal frågar jag hur han kan vara så närvarande och avspänd och låta bli att ”predika” i teve-rutan? Jag blir ödmjuk när jag hör hans svar:

– Harry, jag kommer alltid i god tid. Om det inte finns ett avskilt rum går jag in på en toalett och överlämnar mig åt den helige Andes ledning. Jag ber att få vara ett verktyg för den Gud som älskar alla människor och vill dem väl.

 

Fenomenet Sebbe Stakset

Namnet hade flimrat förbi några år, men jag är så hjärtans trött på vittnesbörd om ”härligt frälsta” missbrukare där allt tycks gå på räls. Den 4 augusti 2022 är Sebbe sommarpratare och min bild förändras radikalt på 1½ timme. Även hans bok Bara ljuset kan besegra mörkret (2018) skildrar ärligt och realistiskt en helvetesresa med idel återfall på återfall – även efter omvälvande andliga upplevelser.

Jag är inte främmande för den kriminella missbruksvärld som skildras i boken. Behandlingshemmet Noor hade ett avtal och måste ta emot kriminella narkomaner från samma förorter. Under tystnadsplikt lyssnade jag till bestialiska avrättningar av unga i min blivande svärsons ålder. Några slängdes ner från balkonger på hög höjd och dog som hämnd för påstådda kränkningar. Jag fick blodsmak i munnen när jag lyssnade. Ändå visar Sebbes bok hur våldet och mörkrets gärningar accelererat sedan nittiotalet. Nu drabbas, skjuter och dör tonåringar och unga vuxna på löpande band.

Sebbe är den kriminelle gangsterrapparen som är de ungas ikon och frontfigur i Kartellen. Genom sin musik tolkar och göder de hatet och utanförskapet i förorterna. En höjdpunkt i karriären är en konsert på Gröna Lund. Sebbe kommer raka vägen från psyket efter ångest och suicidplaner. Nu sitter han med en stor ekande tomhet i själen bland musikerna, medan närmare 10.000 entusiastiska fans väntar på deras entré på Stora scenen. Då kommer Flavia och Leo Perez in i logen och frågar försynt om de får be för honom. Sebbe svarar JA till de två som en dag blir hans pastorer och andliga mentorer.

Isabella Stakset – genom krig och fred

Det måste vara segt virke och en gudagiven livsgnista i både Flavia Perez och Isabella Stakset, Sebbes livskamrat. I sina böcker skildrar de insiktsfullt och med oerhörd skärpa medberoendets demoniska kraft som bryter ner och till slut kan utplåna en människa. I mitt samtalsrum på Noor mötte jag hundratals av dessa lidande människor och deras familjer. Tillsammans med Nordens ”guru” på medberoende, Tommy Hellsten, fick jag tala till 450 konferensdeltagare från hela Vårdsverige i Folkets Hus i Stockholm.

Ändå finns det en himmelsvid skillnad mellan mig och Flavia och Isabella. När min arbetsdag var slut fick jag sätta mig i bilen, åka hem och grilla med familjen vid Mälaren. Flavia och Isabella är instängda i lidandet, ofta dygnet runt, år ut och år in. Ändå tänds i detta mörker nere i dödsskuggans dal en hoppets låga – inte bara för dem, utan för tusentals människor i fängelser och utsatta områden där nu ångest råder. Ur den djupa brustenheten flyter en hälsoflod fram från en annan varmare värld – där nåd, liv, försoning och kärlek härskar från strand till strand. Evangeliet i deras böcker kan sammanfattas i en välkänd sång:

Som en härlig gudomskälla,
rik och mäktig, djup och stor,
är den kärlek, nåd och sanning,
som i Jesu hjärta bor.

En gång som en jagad duva,
som en sårad hjort jag var,
men ett djupt förkrossat hjärta
Jesus ej förskjutit har.

Han har öppnat pärleporten,
så att jag kan komma in.
Genom blodet har han frälst mig
och bevarat mig som sin.

Evangelister i dödsskuggans dal

Isabella och Sebastian Stakset

Sebbe och Isabella kunde ha rest runt som ett omskrivet radarpar från den ena kristna konferensen till den andra de närmaste åren. Men de valde en annan väg. Isabella skriver: Kristna konferenser och möten kan vara inspirerande och uppbyggliga, men det får inte stanna där. Tron måste bli verklig. Jag tycker det är mer meningsfullt att hjälpa någon på botten som går i trasiga kläder eller en trasig familj till upprättelse än att åka på den där konferensen. Det är deras språk vi talar och vi kan identifiera oss med dem för vi har själva varit i en liknande situation. (sid 172)

Så snart paret fått fastare mark under fötterna drabbas Isabella våren 2017 av en flickas livsöde, som tog sitt liv som 14-åring: Sebbe, vi måste hjälpa de här barnen. På hösten är det Sebbes tur att drabbas. Han sitter  med iPaden i handen på golvet och gråter, när han ser reportaget om Jasmine – en 13-årig flicka som tar sitt liv på Rebeckahemmet i Stockholm. Det skar ända in i mitt hjärtas innersta vrå, skriver han. Hon tog sitt liv efter att ha skickats mellan olika ”hem” trettiotre gånger. Vad han ser är ett litet inlåst barn med en blick av djup smärta och fruktansvärd ångest. Även hon var skapad med behovet att känna sig älskad och välkommen i världen.

Det leder honom till en annorlunda evangelistturné genom Sverige som tidningarna inte gör stora reportage om. Han besöker åtskilliga av Sveriges tjugofyra SiS-hem (sid 201-206). Han sammanfattar sitt evangelium till internerna med orden: Ni är älskade och så värdefulla och det finns ett helt nytt liv att få. Jesus äskar er.

Barmhärtighetens hus i Östervåla

Sebastian Stakset är initiativtagare till organisationen Heart of Evangelism som vuxit dramatiskt under några år. Deras flaggskepp är Barmhärtighetens hus, tidigare ett gästgiveri i Uppland. Hit kommer unga kvinnor som är söndertrasade av missbruk och psykisk ohälsa. Här möter de samma handfasta barmhärtighet som bibelns samarier ger en främling som fallit i rövares händer på den ensliga, ökända bergsvägen mellan Jeriko och Betlehem. Kari Bergsö har varit lärare, socialpedagog och har elva år i Statens institutionsstyrelse (SiS). Hon är stödboendets föreståndare och berättar:

– Vi upprättar ett avtal med dem som kommer om att den här platsen är drogfri. Här är ju öppet och frivilligt och allt bygger på förtroende. För att det ska fungera behöver kvinnorna leva med sanningen och i ljuset. Det ska kännas som ett hem för kvinnorna som kommer med trasiga kroppar och vilsna själar. Verksamheten bedrivs i samverkan med andra aktörer, bland annat Tolvstegsprogrammet och KBT, kognitiv beteendeterapi. Verksamheten finansieras av sponsorbidrag, gåvor och avgifter för placeringarna.

Anders Carlberg, Flavia Perez och René Lobos.

Heart Center – Guds verkstad för återbruk

Den miljonhövdade tolvstegsrörelsen föddes när en nykter alkoholist talade till en annan lidande alkoholist. Läs mer Ingen kompetens kan heller ersätta när en kriminell talar till en annan kriminell. Samma djupa identifikation uppstår när två medberoende möts och delar sina erfarenheter av att i åratal tömt den djävulska bägaren. Flavia Perezen gång djupt medberoende, är ledare för det nystartade Heart Center nära Skogskyrkogården. René Lobos, tidigare djupt kriminell, har sin arbetsplats i samma Guds verkstad. Båda har under några år slipat sina verktyg på Fryshusets avhopparprogram.

Fryshuset och KFUM förknippas mest med basket och rockmusik. Vad många inte vet är att svenska KFUM är ett direkt utflöde från den sociala väckelse bland ungdomar och barn från utsatta områden i Chicago som leddes av evangelisten Dwight Moody och John Mott, social entreprenör och fredspristagare. Jag mötte Anders Carlberg på Noor och samarbetade med Fryshuset under deras mest innovativa period. En höjdpunkt var vår dialogpredikan i Fryshusets stora tält på Mynttorget under den första Vattenfestivalen (1991). Det var då jag insåg att Anders Carlberg inte bara är en av 1900-talets största sociala entreprenörer i Sverige – utan också en “profet” som med Jesus som förebild utmanar både politiker och kyrkor. Läs mer

Ett kampanjtält – som på Frank Mangs storhetstid

Jag var tonåring när jag läste och greps av Frank Mangs väckelser i Oslo och Helsingfors. Tältet i Oslo med sina 4.000 sittplatser och Mässhallen i Helsingfors med 7.000 fylldes ofta till sista plats. Läs mer Därför lystrar jag när jag hör om Det finns hopp-kampanjerna och ser tältet resas med 4.000 sittplatser på plats efter plats. Arrangörer är Heart of Evangelism i samarbete med kyrkorna i regionen. Den senaste ägde rum 2023 i Åsa (Vallersvik) och under sommaren 2024 planeras just nu tre: Södertälje (30/5-2/6), Jönköping (15-18/8) och Karlstad (29/8-1/9).

Det är löftesrikt att kyrkorna samlas kring evangeliet på brustenhetens våglängd. Närmare Jesusrörelsen i Galileen och vår tids sociala utmaningar och andliga längtan kan man knappast komma. Man anar att en ny andlig vårtid kan ligga i luften, en Jesus Revolution, när vår tids förlorade söner och döttrar intar podiet och skildrar förnedringen i ”främlingslandet” och mötet med pappans villkorslösa kärlek och den stora festen vid hemkomsten. Läs mer

Och samtidigt känner jag ett stänk av oro. Mangs drevs av en helig passion att nå ut till de förlorade, men det gavs ingen tid att respekterade skapelsens lagar och den egna inre brustenheten. Det ledde rakt in i en djup kris, tider av depression och ångest, då tanken på att avsluta sitt liv dök upp. Han som predikat med sådan glöd tolv gånger i veckan kan nu på sin höjd ladda upp och predika en gång på tolv veckor. Därför krävs det även idag en stor andlig vishet och djup respekt för skapelsens lagar av alla parter som har en del i detta löftesrika andliga uppvaknande.