Martin Luther Kings budskap och värld

Martin Luther Kings budskap och värld

Gandhi och King är lysande förebilder inom omställningsrörelsen, bland annat för Joanna Macy. Men trots att de be­tonar betydelsen av en övergripande berättelse (story) och en andlig grund ges sällan utrymme åt den berättelse och befriande andlighet som inspire­rade King och Medborgarrättsrörelsen. Därför lyfter Djupare Liv fram detta andliga arv som så påtagligt förändrat historiens gång och ger utsatta männi­skor hopp än idag.

För den som gärna läser engelska är den absolut viktigaste källan på nätet www.thekingcenter.org  Här finns koncisa sammanfattningar av Kings livsfilosofi , viktiga händelser, böcker och nutida evenemang.

 

Livet har en framtid – min tribut till Martin Luther King

Jag står sedan unga år i djup tacksamhetsskuld till King. Eftersom den bok är slutsåld där jag skildrar King, Rosa Parks och rörelsen i Montgomery lägger jag ut hela boken på nätet. Här är speciellt relevanta avsnitt: Rosa Parks, den unge King och Montgomery (59-65), Amazing Grace och föregångare i historien (51-58), Kings närmaste arvtagare idag – Desmond Tutu och Jim Wallis (67-85). Sist antyds att vi inte behöver gå till Soweto och Detroit – vi har problemen in på livet i Europa och Sverige, men är ofta lika omedvetna som då.

Det undgår väl ingen att Kings tal och de svartas frihetssånger vibrerar av en alldeles bestämd berättelse – bibelns skildring av uttåget från ”träldomshuset” Egypten och intåget i frihetens land. I sitt gripande tal kvällen före sin död befinner sig King på bergets topp och blickar in i landet, men han vet inte om det förunnas honom att följa sitt folk över gränsen? King och Korten var dock inte de första att inse hur ”imperier” och världsordningar kolliderar och skapar lidande – Kings favoritprofet Amos satte sitt liv på spel för samma insikt 2700 år tidigare (143-150)!

Här är texten till hela boken Livet har en framtid.

 

Martin Luther King, en självbiografi

King är en ikon i Norden och därför är det genant att ingen av hans böcker just nu kan köpas på svenska. Därför välkomnar vi Libris´ initiativ att ge ut hans viktiga självbiografi i pocket. Redaktören Clayborne Carson, professor i historia vid Stanford University, fick uppdraget av Coretta King att ta sig an allt vad Martin Luther King skrivit och sagt. Han har vigt årtionden av sitt liv åt uppgiften och redigerat en fantastisk biografi med Kings egna ord och här och var redaktionella inslag som binder ihop händelseförloppet.

 

På svenska finns också Sören Sommelius´ Från King till Obama – Medborgarrättsrörelsens kamp i USA (2010) med suggestiva bilder, ett urval texter och kortfakta på slutet. Sommelius har rest i Kings fotspår två somrar när Obama blev president och skildrar händelser, livsöden och sammanhang som gett mig en djupare förståelse av skeendet. Jag tror att dessa två böcker tillsammans är guldgruvor för uppsatser i skolan och spegling i media.

Jag har svårt att tänka mig en bättre introduktion till Kings budskap och värld än Martin Luther King – en självbiografi, speciellt följande avsnitt: 65-117, 190-249, 276-286, 358-392.

 

A Testament Of Hope – The Essential Writings and Speeches of Martin Luther King Jr.

Ett fanstastiskt King-bibliotek

En helt otrolig guldgruva är samlingen av Kings alla böcker, viktiga tal, brev och intervjuer i en enda volym till ett överkomligt pris (702 sidor). Det är James M. Washington, professor vid Union Theological Seminary och King-kännare, som ägnat senare delen av sitt liv åt att sammanställa detta bibliotek. Jag finner ingresserna till varje avsnitt i boken speciellt värdefulla – de sätter in varje text och tal i sitt unika sammanhang.

Martin Luther Kings tre mest kända tal

Kings lysande retorik när han improviserar direkt från hjärtat är mest känd genom talet inför 250.000 vid Lincoln Memorial (sista delen) och när han från “bergets topp” och blickar in i frihetens land, men är osäker på om han ska få följa sitt folk dit – sista kvällen före sin död.

Efter de stora framgångarna glesnar leden kring honom när han angriper fattigdomen och kriget mot Vietnam. När han efter månader av reflektion och retreat tar bladet ur munnen om Vietnam i den välkända och fullsatta Riverside Church i New York – på dagen ett år före sin död – är den stringenta retoriken en helt annan.

Ta del av de 3 talen här:

I have a dream – 28:e augusti 1963

I have been to the mountaintop – 3:e april 1968

Beyond Vietnam — A Time to Break Silence 4:e april 1967 

 

 

Två glödande arv möttes i Kungsträdgården

I strålande augustisol avlöste Gospelkörerna varandra på stora scenen i Kungsträdgården. Det sjuder av musikalisk hängivelse ute i landet men också i Stockholms förorter – Tensta Gospel Choir gav ett kraftfullt bevis på det. Inte minst Gospelkören från Zambia tog publiken med sina rytmer och färggranna kläder.

Fotograf: Sven Jansson (även den stora horisontella bilden ovan)

Personligen berördes jag dock djupast när flera hundra barn från Stockholm intog scenen med sina sånger och drömmar. Här mitt i Kungsträdgården fick publiken uppleva vad Lea och jag bevittnade i en Stockholmsskola en oförglömlig vårkväll. Vill du veta mer om den vårkvällen, programmet i Kungsträdgården och hur Djupare Liv drogs in i arbetet.

 

 

Martin Luther Kings dröm ger mänskligheten hopp

Samma veckoslut sändes reportage, minnesbilder och klipp från Kings bevingade dröm i media över hela världen. Ingen som rörde sig i Kungsträdgården den lördagen kunde heller missa den stora bilden på King ovanför körerna på scenen. Det var detta förpliktande arv som gjorde att Djupare Liv drogs in i förberedelsearbetet.

Journalisten Ragni Lantz, en av de få svenskar som var aktiv i Medborgarrättsrörelsen och lärde känna Kings familj, skildrade sina minnen. Läs mer. Därefter lät Harry Månsus Kings dröm genomlysa utvecklingen i dagens Europa och Sverige – utmaningarna finns i en debattartikel som citerats på flera håll sedan dess. Läs mer

Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia, och Sven Jansson, eldssjäl och brobyggare mellan kyrkorna och Omställningsrörelsen, fördjupade den profetiska tidsanalysen om vad som händer i Sverige och världen. Sven Jansson har dessutom tagit bilderna från Kungsträdgården.

Aktualiseringar – gästskribenter.

Annika Spalde: Andlighet för en hållbar värld

Det är den 13 juni 2014. Jag står inne på Bofors industriområde med fyra vänner. I byggnaden precis bredvid oss tillverkas delar till Haubitskanoner och GPS-styrda granater – vapen som har dödat och lemlästat människor i Pakistan och Irak. Det är tidigt på morgonen. Några arbetare har sett vår närvaro, och jag antar att de har ringt efter polis, men än får vi vara i fred. Vi samlar oss för att hålla en tyst minut för offren för svenskproducerade vapen. Det känns rätt att vara där, så nära som möjligt till våldets ursprungsplats. För mig är just denna stund en välsignad andakt, ett ögonblick genomsyrat av helig närvaro. Läs mer!

 

Martin Smedjeback: Ickevåldets förändrande kraft

”Du bränner dina skepp” skrev min moster till mig efter att hon hade hört talas om mina aktioner mot svensk vapenexport. Vi var två fredsaktivister som 2008 tog oss in på en Saab Dynamics, en vapenfabrik i Eskilstuna. Där filade och hamrade vi på granatgevär som var avsedda för export. För det fick vi fyra månaders fängelse och ett skadestånd på cirka en halv miljon kronor. Min moster trodde antagligen att det var många möjligheter som skulle stängas för mig på grund av min fredsaktivism. Och visst, några skepp brändes säkert genom aktionen. Med mitt kriminella förflutna kan jag nog inte bli polis eller Securitas-vakt. Jag kommer nog inte att kunna köpa ett hus med swimmingpool på grund av skadeståndet.

Men min moster hade nog inte räknat med de fina skepp som sjösattes i och med vapenavrustningen. Skepp i form av att vakna upp varje morgon och känna att jag lever för något som är större än mig själv, att känna mening, att känna att jag försöker bidra till en bättre värld. Är det inte alltid så i livet när vi gör val, åtminstone kring val som betyder något, att vissa möjligheter öppnas upp och andra sluts? Senaste åren har jag funderat på vilka olika val vi människor gör i våra liv och hur vi kan göra val som inte bara är bra för oss själva, utan hela världen. Läs mer

 

Så minns jag Martin Luther King, Jr

Ragni Lantz

Den första gången jag såg Martin Luther King i verkligheten var 1965. Jag hade just börjat arbeta för ett förlag som ägdes av svarta och vände sig till en svart läsekrets. Förlaget gav ut månadstidningen Ebony – en svart motsvarighet till de vitas Life –, veckomagasinet Jet – de svartas Time eller Newsweek – och flera andra publikationer och böcker. Läs mer